هنگامي كه قصد جمع‌كردن يك سيستم رايانه جديد را داريد، انتخاب يك مادربورد (motherboard) مناسب، بخشي حياتي از اين پازل است. چرا كه انتخاب غلط مي‌تواند عملكرد صحيح همه قطعات سخت‌افزاري شما را مختل كرده و آنها را از انجام وظايفي كه براي آنها تعريف شده بازدارد. از بسياري جهات انتخاب مادربورد در بين قطعات سخت‌افزاري مي‌تواند يكي از دشوارترين مراحل باشد.انتخاب يك مادربورد كه توانايي كاركردن با بقيه قطعات شما را داشته باشد، تنها نياز شما نيست. شما همچنين بايد قابليت‌هاي اين بورد براي ارتقا و مطابقت آن با قطعاتي كه در آينده قصد خريد آنها را داريد، مد نظر داشته باشيد. اگر مي‌خواهيد بزودي يك دوربين يا فضاي ذخيره داده خارجي (extrnal storage) جديدي با درگاه اتصال پرسرعت USB 3.0 تهيه كنيد، خريد مادربورد فاقد اين درگاه اتصال، اشتباه بزرگي است. اولين قدم در انتخاب يك مادربورد مناسب آن است كه با پردازنده (CPU) شما مطابقت داشته باشد. در قدم‌هاي بعدي قابليت انطباق آن با ديگر اجزاي تشكيل‌دهنده رايانه چون حافظه RAM، ديسك سخت (hard disk)، كارت‌هاي بسط و توسعه (expantion cards)، گرداننده‌هاي نوري (optical drives) را بايد در نظر داشته باشيم. در مرحله آخر بايد قابليت‌هاي حياتي و اضافي ديگر و ويژگي‌هاي جديد را مورد توجه قرار دهيم. البته يكي از مهم‌ترين گزينه‌ها در زمينه مادربورد اين است كه قيمت آن نيز معقول باشد. ما قصد داريم به شما كمك كنيم تا با توجه به بودجه‌اي كه براي خريد مادربورد كنار گذاشته‌ايد، بهترين بورد AMD و اينتل (Intel) را از ميان مادربوردهاي روز موجود در بازار انتخاب كنيد.

ـ محدوده قيمت 50 تا 100 يورو

1ـ مادربورد Asus M5A97 PRO: AMD

 

AMD با پايين آوردن قيمت مادربوردهاي منطبق با پردازنده بولدوزر (Buldozer) و بالابردن كارايي آن، دست به اقدامي پسنديده زد و حوزه تسلط خود را در بازار مصرف گسترش داد. شركت ايسوس به جاي اين كه بناي بوردهايش را بر اساس مجموعه تراشه‌هاي (chipset) مشهور 990X و گزينه‌هاي موجود براي 990FX بگذارد، آنها را بر اساس تراشه‌هاي 970 پايه‌گذاري كرد كه اين اقدام به محروميت از قابليت چند گرافيكي انويدياي SLI و تنها برخورداري از نگارش AMD آن به CrossFire X انجاميد. به هر حال اگر شما قادريد از عهده خريد دو عدد كارت گرافيك مستقل برآييد، بايد يك مادربورد بهتر تهيه كنيد. البته اين حوزه‌اي است كه در آن صرفه جويي زيادي امكان‌پذير است.

در اين مادربورد يك شكاف پايانه (slot) براي استقرار كارت‌هاي PCIe x16 وجود داشته و از لحاظ درگاه‌هاي (port) گسترش چهار عدد PCIe و دو عدد PCI دارد كه از همان ابتدا اميد كساني را كه چشم به ارتقائات خاص بعدي دارند، نااميد مي‌كند. اما پل جنوبي SB950 به معناي دريافت شش عدد اتصال شش گيگابايت بر ثانيه‌اي و شش درگاه USB 2.0 اما فقط دو درگاه USB 3.0 در پشت كيس دارد و از نظر حافظه هم به مرز استفاده از رم 2000 مگاهرتز رسيده است. ايسوس براي پايين آوردن قيمت تمام شده، يك‌سري لوازم جانبي همراه اين بورد مثل كابل ساتا را حذف كرده كه بايد آنها را جداگانه خريد. اين مادربورد براي ارتقاي سيستم‌هاي قديمي، انتخاب مناسبي است؛ اما بازيخورهايي كه خواهان استفاده از كارت گرافيك دوم هستند، بايد از خير اين بورد بگذرند و به فكر نوع بهتري باشند.

 

2ـ مادربورد اينتل: Gigabyte GA-Z68AP-D3

 

يكي از دو مادربورد Z68 در دسترس فعلي، اين بورد است. بد نيست بدانيد اين مادربورد چه ويژگي‌هايي را فداي پايين آوردن قيمت كرده است. اول از همه Z68 بيشترين فشار را بر دوش پردازنده انداخته و به تبعيت از آن مادربورد گيگابايت GA-Z68AP-D3 با ارائه چند قابليت بيشتر بين بوردهاي ديگر سري بين سرها درآورده است. درگاه HDMI آنبورد اين بورد اين امتياز را دارد كه با قابليت پخش ويدئوي با كيفيتش كاربر را از خريد كارت گرافيك مستقل بي‌نياز كند؛ اما با وجود گراني، تطبيق‌دهنده‌هاي DVI حذف درگاه VGA از روي اين مادربورد براي استفاده با صفحه‌نمايش‌هاي قديمي چندان معقول به نظر نمي‌رسد. با پشتيباني از فناوري پاسخگويي هوشمند (Smart Response)، كاملا آماده ارتقا با يك فضاي ذخيره داده وضعيت جامد (SSD) است. با هفت پايانه گسترش، دو ساتاي 6Gbps و چهار عدد SATA II اين مادربورد قدرتمند سندي بريج (Sandy Bridge)هنوز خيلي جاي ارتقا دارد و قابليت رقابت در بازار را براي مدتي حفظ خواهد كرد.

ـ محدوده قيمت 100 تا 150 يورويي

1ـ مادربورد AMD: Gigabyte GA-990FXA-UD3

 

قيمت‌ اين مادربوردخيلي منصفانه است و با اين كه حدود يك سال از به بازار آمدنش مي‌گذرد، از قابليت انطباق با پردازنده بولدوزر برخوردار است. با اين كه كارايي ضعيف آنها از تاثير گذاريشان نسبت به سخت‌افزارهاي اينتل كاسته است، اما خود بورد مطابق با استانداردهاي مدرن امروزي بوده و با شش پايانه PCIe و يك پايانه PCI، از ا مكانات خوبي براي توسعه PC برخوردار است.اين مادربورد از هر دو قابليت چند گرافيكي nVidia SLI و AMD CrossFire X پشتيباني مي‌كند و با دو كارت گرافيكي در حالت سرعت كامل 16x مي‌تازد. اين بورد شش درگاه ساتاي 6Gbps و ده درگاه USB دارد كه دو عدد از آنها USB 3.0 است. چهار شكاف پايانه حافظه آن نيز تا 32‌گيگابايت رم را پشتيباني مي‌كند كه با ارتقا از طريق دستكاري تنظيمات (overclocking) مي‌توانيد به سرعت‌هايي در حد دو گيگاهرتز دست يابيد كه آن را بسيار ارتقاپذير مي‌كند. از ويژگي‌هاي ديگر آن مي‌توان سه عدد USB داراي حالت power boost نام برد كه قابليت شارژ سريع وسايلي چون تلفن‌هاي همراه را دارند. اين بورد بيشتر براي آنهايي قابل استفاده است كه از پيش يك پردازنده قديمي داشته و به مادربوردي برخوردار از چند ويژگي اضافي و امكانات خوب براي ارتقا در آينده نياز دارند.

2ـ مادربورد اينتل: Asus P8Z68-V Pro

 

قلب تپنده اين مادربورد چيپ ست Z68 با قابليت پشتيباني پردازنده‌هاي داراي معماري سندي بريج اينتل است. اين بورد دو درگاهUSB 3.0 و دو درگاه ساتاي 6Gbps دارد. به هيچ وجه به گرد بوردهاي آيوي بريج (Ivy Bridge) نمي‌رسد، اما در هر حال رقيب قدرتمندي است. از فناوري پاسخگويي هوشمند بهره مي‌برد و در نتيجه توانايي استفاده از درايو SSD به عنوان حافظه نهان (cache) برخوردار بوده و همچنين قابليت اوركلاك‌كردن بخش گرافيك (GPU component) تراشه سندي بريج براي بهره‌گيري بيشتر از ظرفيت‌هاي سيستم را دارد. سيستم گرافيك آنبورد P8Z68-V Proمشكلاتي از لحاظ نرم‌افزار دارد؛ اما در كل از كاركرد خوبي برخوردار است. شما با سيستم Lucid Virtu آن مي‌توانيد بين معماري درون‌ساخت گرافيك و كارت گرافيك قدرتمند متصل شده، از راه درگاه گسترش سوئيچ كنيد كه به عنوان يك راهكار برجسته و مؤثر صرفه‌جويي در مصرف انرژي مي‌تواند در پايين آوردن حرارت سيستم نيز بشدت تاثيرگذار باشد. اين ويژگي را شما در هيچ‌يك از بوردهاي ارزان و در بوردهاي گران‌قيمت نمي‌توانيد بيابيد. مادربورد Asus P8Z68-V Pro بازار رايانه‌هاي سطح متوسط نسبتا پيشرفته را مورد هدف قرار داده است. بنابراين اگر بخواهيد كارآمدي (efficency) و سرعت كلي سيستم خود را ارتقا دهيد، بايد از اين مادربورد استفاده كنيد.

جواد ودودزاده

منابع:

http://www.overclock.net

http://www.hardwarecentral.com
http://www.pcgameware.co.u





تاريخ : پنج شنبه 27 مهر 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |